Rajčata koncem července

25.07.2016 22:16

Poněkud mne začíná znepokojovat klesající kvalita plodů rajčat pěstovaných v nádobách a já doufám, že se nebude opakovat loňský rok, kdy se rajčata místo zrání "uvařila". Plody vystavené ostrému slunci začínají nerovnoměrně zrát, a když k tomu připočítám množství vody, které je jim potřeba dodat, tak vidím minimálně dva faktory, které kvalitě plodů nepřispějí a plody přicházejí o klasickou račatovou příchuť. Tento jev pozoruji nejen u této plodiny, ale v současné době např. i u ostružin nebo borůvek. Když to porovnám s račaty ve skleníku nebo na záhonech, tak chuťově jsou ta květináčová" na posledním místě. Rostliny jsou pěkné a zdravé, bez jakéhokoliv postřiku, obsypány plody, ale na chuti jim prostě něco málo chybí.

103 3482103 3483103 3486

Největší rozdíl pozoruji u odrůdy Tomatoberry Garden, plody ve skleníku nebo na záhoně mají sytě červenou barvu, není tam tolik té oranžové v průběhu zrání, zdá se mi, že i doba zrání v květináčích je delší.

103 3485 103 3252 103 3253
Možná je to i obsahem živin v půdě, přihnojil jsem všechna Kristalonem rajče, zálivkouvou vodu však omezit nemohu, kvalita plodů tak bude setrvalá vzhledem ke stávajícím podmínkám. Na dalším snímku je vidět nerovnoměrné zrání u odrůdy Nasťa slasťjona.

103 3503

Jedná se o plody na sluneční straně, ty ve stínu listů vypadají o mnoho lépe, rostliny jsou umístěny u bílé stěny zděného plotu.

 

Rajčata ve skleníku mají zase jiné "neřesti". Rostliny jsou velké, olistění slabší, rozestupy mezi listy a vijany větší. Násada plodů je velká, v porovnáním s těmi na záhonu a v květináčích jsou menší. Skleník je docela malý, a ne pro každou odrůdu ideálně vhodný, proto budu v budoucnu pečlivě vybírat odrůdy, které do něj umístím. Tendence bude spočívat v přesunu cherry a soudků ze skleníku ven, a na jejich místo dát tyčkové odrůdy klasického (salátového) využití. Např. pro Kumato nebo 100 pudov je skleník zn.ideál.

103 3467 103 3466

 

Na závěr ještě něco málo o rajčatech pod přístřeškem. Nebudu zmiňovat keříčkové odrůdy na zpracování, ale zaměřím se na klasické tyčkové odrůdy, z nichž tam mám vysazeny tyto: Harzfeuer, Rumba Ozarowska, Nimbus a Krasnaja strelja. Poslední dvě jmenované odrůdy se jeví nejvyrovnaněji, to bohužel nemohu říci o prvních dvou, ke kterým jsem se po delší době vrátil, ale které mne docela zklamaly,

103 3417

Rumba Ozarowska má sice pevné plody, které docela rovnoměrně dozrávají, rostliny jsou však jakési nízké a zakrslé, listy pokroucené.

103 3416

Harzfeuer roste pěkně, rostliny mají dva metry ale plody jsou poměrně nekvalitní. Špatně vyzrávají okolo stopky, jsou měkké a dokonce se na některých objevily praskliny, kterou může způsobit nepravidelná zálivka, čemuž by odpovídala i vodnatá struktura plodů s tenkou ale pevnou slupkou.

103 3415

Úplně na konec ještě zmíním jednu fungl novou odrůdu - Šerbet. Na to, že to měla být dle přebalu soudečková odrůda (něco na způsob Mandatu), a vyklubala se z ní odrůda s plody velikosti Romy, tak to dopadlo svým způsobem "dobře". Rostliny jsou bohatě obsypány plody, které dozrávají rovnoměrně a jsou pevné struktury s měkou slupkou, která při konzumaci moc nevadí. Mohlo by to být univerzální tyčkové rajče ...

103 3412103 3432

... k podobnému využítí jako odrůdy na snímku (Torquay a Krasnyj klyk) a v troubě (fšehochuť).

103 3469103 3491

 

Závěrečné, ale prozatím jen dílčí vyhodnocení.

Ve skleníku to bude hlavně výběr odrůd, na záhoně pod přístřeškem důkladné prohnojení a propracování půdy včetně desinfekce dusíkatým vápnem před sezonou. No a u květináčů začínám zvažovat mobilní vyvýšené záhony, které bych přizpůsobil možnostem "zahrádky"před domem a myslím, že by to mohlo fungovat.