Rajčata koncem července
Poněkud mne začíná znepokojovat klesající kvalita plodů rajčat pěstovaných v nádobách a já doufám, že se nebude opakovat loňský rok, kdy se rajčata místo zrání "uvařila". Plody vystavené ostrému slunci začínají nerovnoměrně zrát, a když k tomu připočítám množství vody, které je jim potřeba dodat, tak vidím minimálně dva faktory, které kvalitě plodů nepřispějí a plody přicházejí o klasickou račatovou příchuť. Tento jev pozoruji nejen u této plodiny, ale v současné době např. i u ostružin nebo borůvek. Když to porovnám s račaty ve skleníku nebo na záhonech, tak chuťově jsou ta květináčová" na posledním místě. Rostliny jsou pěkné a zdravé, bez jakéhokoliv postřiku, obsypány plody, ale na chuti jim prostě něco málo chybí.
Největší rozdíl pozoruji u odrůdy Tomatoberry Garden, plody ve skleníku nebo na záhoně mají sytě červenou barvu, není tam tolik té oranžové v průběhu zrání, zdá se mi, že i doba zrání v květináčích je delší.
Možná je to i obsahem živin v půdě, přihnojil jsem všechna Kristalonem rajče, zálivkouvou vodu však omezit nemohu, kvalita plodů tak bude setrvalá vzhledem ke stávajícím podmínkám. Na dalším snímku je vidět nerovnoměrné zrání u odrůdy Nasťa slasťjona.
Jedná se o plody na sluneční straně, ty ve stínu listů vypadají o mnoho lépe, rostliny jsou umístěny u bílé stěny zděného plotu.
Rajčata ve skleníku mají zase jiné "neřesti". Rostliny jsou velké, olistění slabší, rozestupy mezi listy a vijany větší. Násada plodů je velká, v porovnáním s těmi na záhonu a v květináčích jsou menší. Skleník je docela malý, a ne pro každou odrůdu ideálně vhodný, proto budu v budoucnu pečlivě vybírat odrůdy, které do něj umístím. Tendence bude spočívat v přesunu cherry a soudků ze skleníku ven, a na jejich místo dát tyčkové odrůdy klasického (salátového) využití. Např. pro Kumato nebo 100 pudov je skleník zn.ideál.
Na závěr ještě něco málo o rajčatech pod přístřeškem. Nebudu zmiňovat keříčkové odrůdy na zpracování, ale zaměřím se na klasické tyčkové odrůdy, z nichž tam mám vysazeny tyto: Harzfeuer, Rumba Ozarowska, Nimbus a Krasnaja strelja. Poslední dvě jmenované odrůdy se jeví nejvyrovnaněji, to bohužel nemohu říci o prvních dvou, ke kterým jsem se po delší době vrátil, ale které mne docela zklamaly,
Rumba Ozarowska má sice pevné plody, které docela rovnoměrně dozrávají, rostliny jsou však jakési nízké a zakrslé, listy pokroucené.
Harzfeuer roste pěkně, rostliny mají dva metry ale plody jsou poměrně nekvalitní. Špatně vyzrávají okolo stopky, jsou měkké a dokonce se na některých objevily praskliny, kterou může způsobit nepravidelná zálivka, čemuž by odpovídala i vodnatá struktura plodů s tenkou ale pevnou slupkou.
Úplně na konec ještě zmíním jednu fungl novou odrůdu - Šerbet. Na to, že to měla být dle přebalu soudečková odrůda (něco na způsob Mandatu), a vyklubala se z ní odrůda s plody velikosti Romy, tak to dopadlo svým způsobem "dobře". Rostliny jsou bohatě obsypány plody, které dozrávají rovnoměrně a jsou pevné struktury s měkou slupkou, která při konzumaci moc nevadí. Mohlo by to být univerzální tyčkové rajče ...
... k podobnému využítí jako odrůdy na snímku (Torquay a Krasnyj klyk) a v troubě (fšehochuť).
Závěrečné, ale prozatím jen dílčí vyhodnocení.
Ve skleníku to bude hlavně výběr odrůd, na záhoně pod přístřeškem důkladné prohnojení a propracování půdy včetně desinfekce dusíkatým vápnem před sezonou. No a u květináčů začínám zvažovat mobilní vyvýšené záhony, které bych přizpůsobil možnostem "zahrádky"před domem a myslím, že by to mohlo fungovat.