Výsadba rajčat

15.04.2015 08:34

De-facto jsem montáží mechanizmu samootvíracích oken dokončil výstavbu skleníku pro rajčata na zahradě. Skleník bude po nezbytném úklidu připraven o víkendu k výsadbě. Jak jsem již uváděl, tak sem půjdou velkoplodé a choulostivé odrůdy, do vyvýšených záhonů, nakrytých oblouky z textilie, vysadím o víkendu spolehlivé keříčkové odrůdy (např. Novinka Pridnestrovja apod.). Nebudu již tuto výsadbu typu "hop nebo trop" oddalovat, samozřejmě že s patřičnou rezervou pro případ nepohody.

Doma nechávám rajčata již venku, bo se trápím s nedostatkem místa. Celkově jsou letos sazenice nepěkné, hrající všemi barvami, a je jedno zda jsou z lednového nebo březnového výsevu. Podle mne se nedokážou vypořádat se změnami prostředí a hlavně počasí. Ráno je pětka, zaleju to, a odpoledne se to gůlá ve dvacítce po zemi, shozené vichrem. Asi pět rostlin z ledna jsem již zapustil do velkých květináčů "na trvalo", a postupně budu pokračovat. Zeminu budu míchat půl na půl osvědčený zahradnický substrát s jemnou sprašovou černicí, podle doporučení přidám nějaký ten mletý vápenec, zatím bez hnojiv.

Oproti rajčatům, jsou letos papriky přímo výstavní, asi se lépe dokáží vypořádat s  v podmiskách, kterému se bohužel nevyhnu. Je to daň za více než půldenní nepřítomnost, kdy nejsou rostliny pod kontrolou a musí se "přelít" do podmisek, aby do odpoledních hodin v kelímcích nepřeschly, zvláště v době kdy na ně pere slunce. Je sice možnost dát je do stínu, ale ten je zase vzdálen jižní stěně baráku a přemokřenímmůže tam hrozit podchlazení přísady. Vinná réva  je jiný kabrňák, těm sazenicím je nějaké mokro nebo horko šumafuk, ta se zelená a raší jako divá.

O melounovém propadáku píši ta dy.