Skleník - pečící trouba nebo chladnička?
Takto by se dal pojmenovat ten kus zaskleného plechu, který se v současné době proměnil na skladiště všeho možného zeleného. Přísadu jsem vyramoval z baráku ven, ale jelikož si jaro pohrává s extrémními teplotami, tak ji přenáším jak kočka koťata. Ze skleníku do skleníku, od baráku k plotu, od plotu ke zdi, zavírám, otvírám, odklápím, přitápím, větrám .... Z dnešního rána jsem měl trochu obavy. Předpověď mráz u nás mrazy nehlásila, ale přesto jsem provedl určitá opatření, abych rostlinstvo ochránil. Nakonec ukazoval teploměr k ránu 1,6 °C, u baráku bylo 7° a ve skleníku nějakých 6°C, takže vše proběhlo bez následků.
Stejně tak na zahradě, kde teploměr zaznamenal u země ve skleníku 0,5°C. Vydržel to i hrách, který jsem sice pozaléval, ale akosi pozapomněl nakrýt netkankou. Pravým opakem jsou denní teploty ve sklenících, které zde hodně překračují čtyřicítky. Jsou to extrémy jako prase, když odcházím ráno do práce, tak v té kose nemohu pootevřít okna a dveře, když se vracím, tak už je tam jak v sauně, automatické otvírače to vyluftovat nestíhají. V těchto podmínkách je jednodušší ve skleníku přitopit než vyvětrat, asi budu muset nainstalovat ventilátor.
Rajčata už nechávám venku celodenně, jen je přenáším blíže k baráku, citrusy a ovocné stromoví to už musí přetrpět, stejně jako celery, cibuloviny nebo tykve. Melouny mám v boxu ve skleníku a na noc je přiklopím deklem, vysazené papriky a okurky se zatím drží. Daří se i nakladačkám na zahradě, které už vylezly pod textilií ze země a rozevřely děložní lístky.